Kawa ziarnista do ekspresu

Jaka kawa ziarnista do ekspresu?

Wbrew pozorom, wybór kawy do ekspresu nie należy do najprostszych zadań. Obecnie na rynku dostępnych jest tyle rodzajów kawy, że można mieć kłopoty z dokonaniem właściwego dla siebie wyboru. Na co więc należy zwrócić uwagę przy wyborze kawy do ekspresu?

1. Pamiętajmy, aby w miarę możliwości wybierać zawsze kawy ziarniste!

Jeżeli chodzi o ekspresy automatyczne, to są one dostosowane do przyrządzania kawy ziarnistej – producenci zadbali, by ich modele miały wbudowane automatyczne młynki do kawy, wykonane z wysokiej jakości materiałów. Te bardziej profesjonalne ekspresy mają możliwość regulacji grubości mielenia kawy. W przypadku ekspresów automatycznych, wyposażonych we wmontowany młynek, stosujemy wyłącznie kawy ziarniste: przy pozostałych ekspresach, np: tradycyjnych, kolbowych czy też przelewowych zwykle używamy kawy mielonej.

Ważna uwaga: w tym wypadku warto wyposażyć się we własny młynek do kawy i tu również wykorzystywać kawy ziarniste, a kawę mielić zawsze bezpośrednio przed przygotowaniem napoju, aby zachować maksimum smaku i aromatu!

2. Nie kierujmy się marką kawy: szukajmy wysokiej jakości ziarna. Czytajmy etykiety!

To właśnie dlatego do automatycznych ekspresów polecamy kawę ziarnistą wysokiej jakości. Kawy ziarniste do ekspresu są idealne dla każdego, zarówno dla koneserów kawy, ale również dla osób, które rzadko sięgają po kawę. W zależności od rodzaju kawy trafimy w gust prawie każdej osoby, którą u siebie gościmy.

Aby przygotować pyszną kawę z ekspresu potrzebujemy przede wszystkim dobrego surowca, a więc wysokiej jakości ziarna. Marka kawy nic nam nie powie, potrzebujemy więcej informacji, takich jak miejsce pochodzenia kawy, jaki jest sposób obróbki ziarna po zbiorach (suchy, lub na mokro), stopień palenia – my preferujemy średnie palenie – oraz bardzo ważne: datę palenia ziarna. Te wszystkie informacje powinny znaleźć się na etykiecie kawy wysokiej jakości. Zależnie od tego, jaki smak preferujesz, w naszym sklepie znajdziesz najwyższej jakości jednorodne ziarno kawy, pochodzące z konkretnej plantacji.

Jeżeli preferujesz kawy lekko kwaskowe, o wyczuwalnym smaku owoców oraz czekoladowym finiszu, to polecamy Etiopię Sidamo. Jeżeli nie lubisz kwasowości w kawie to idealny będzie Kamerun, albo Kuba Serrano, a jeżeli wręcz przeciwnie – uwielbiasz kwasowość w kawie, to propozycją dla Ciebie będzie Kenia.

Mimo wszystko najlepsze do ekspresów ciśnieniowych wydają się być mieszanki kaw, czyli tzw: blendy. To kawy złożone z kilku wyżej wymienionych wysokiej jakości kaw jednorodnych, takich jak Caffe Perfetto Classico Espresso, czy Artecaffe E-Tosta.

3. Wybierajmy różne rodzaje ziarna do różnych napojów kawowych!

Ekspresy do kawy nie należą do tanich urządzeń, jednak zdecydowanie warto w nie zainwestować – można powiedzieć, że porządny ekspres przyrządzi kawę za nas, niczym automatyczny barista. Ekspresy potrafią przyrządzić nie tylko kawę czarną, ale również tę na bazie mleka, ponieważ większość ekspresów do kawy ma możliwość automatycznego podgrzewania i spieniania mleka. Jeżeli preferujemy kawy czarne, potrzebne nam będzie ziarno kawy o łagodniejszym smaku, zazwyczaj zawierające 100% Arabiki takie jak np: Caffe Perfetto Classico Vero. Jeżeli natomiast wolimy kawy mleczne, warto zainteresować się kawami o intensywnym, pełnym smaku: na przykład mieszankami arabiki i robusty, takimi jak np: Caffe Perfetto Italiano Ventuno.

Warto przy tym pamiętać, że w automatycznych ekspresach do kawy nie można używać kawy aromatyzowanej! Istnieje duże prawdopodobieństwo, że tłuszcz, którego używa się do aromatyzowania ziaren, osadzi się w naszym młynku i spowoduje nieodwracalne uszkodzenie sprzętu!