Caffe Perfetto Kamerun Santa

Czytaj więcej: KAMERUN SANTA

Wulkaniczne i bogate w składniki odżywcze gleby pasm górskich Mandara oraz idealne warunki klimatyczne, deszcze w porze kwitnienia i sucha pora w czasie dojrzewania owoców powodują, że kawa osiąga optymalny poziom cukru i substancji smakowo-aromatycznych.


Wystarczą trzy określenia do opisu cech tej niezwykłej kawy:
● naturalnie łagodna,
● wyraźnie słodka,
● bardzo aromatyczna.


Odmiana botaniczna Blue Mountain należy do najszlachetniejszych gatunków kawy. Uprawa tej odmiany kawowca wymaga wyjątkowych warunków klimatyczno - glebowych. Tylko w trzech miejscach na świecie ten elitarny szczep rodzi doskonałą kawę. Są to Jamajka, Kamerun i Papua Nowa Gwinea. Blue Mountain swą sławę zawdzięcza uprawom na Jamajce, ale plantatorzy z Kamerunu, z prowincji SANTA, wykorzystali specyficzne warunki klimatyczno-glebowe swoich ziem do uprawy słynnej na cały świat odmiany kawy. Dziś plantatorzy z małych lokalnych kooperatyw kultywują tradycyjny, naturalny sposób uprawy, a dodatkowo połączyli go z najnowszymi osiągnięciami w procesie przerobu ziarna: owoce poddają procesowi zwanemu „pulped natural”, który jest połączeniem dwóch metod obróbki kawy surowej „suchej” i „mokrej”. Efektem jest niezwykły smak i kawa określana jako miodowa.

OPIS
Ocena Jakości: Speciality Coffee
Rodzaj kawy: ziarnista, palona
Intensywność: średnio mocna
Kwasowość: niska
Nuty smakowe: naturalna słodycz, miód
Stopień palenia: średni
Przeznaczenie: metody alternatywne lub ekspres ciśnieniowy
POCHODZENIE
Kraj pochodzenia: Kamerun
Region: Santa
Plantacja: kooperatywa prywatnych farm
Metoda obróbki: mieszana „pulped natural”
Gatunek: Arabika
Odmiana botaniczna: Blue Mountain
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.