Caffe Perfetto 

Kamerun Santa

(Blue Mountain)

100 % Arabika TOP

SPECIALITY EXCELLENT

wg klasyfikacji SCAA 89,00 ptk.

Łagodna, aromatyczna, miodowa

Wulkaniczne i bogate w składniki odżywcze gleby pasm górskich Mandara oraz idealne warunki klimatyczne, deszcze w porze kwitnienia i sucha pora w czasie dojrzewania owoców powodują, że kawa osiąga optymalny poziom cukru i substancji smakowo-aromatycznych.

Wystarczą trzy określenia do opisu cech tej niezwykłej kawy:

• naturalnie łagodna,

• wyraźnie słodka,

• bardzo aromatyczna.

Kawa z bieżącego zbioru 2015/2016, tylko dojrzałe owoce rosnące w cieniu wysokich drzew, zbierane ręcznie, suszone na słońcu i ręcznie sortowane. Średni stopień palenia wydobywa całe bogactwo smaku i pozwala przyrządzać kawę zarówno w klasyczny sposób w ekspresie ciśnieniowym, jak i alternatywnymi metodami. 

Ocena jakości wg klasyfikacji SCAA zgodnie z Protokołem Testu 16.12.2015 – to 89,00 punktów, co kwalifikuje kawę Kamerun Santa Blue Mountain do kategorii SPECIALITY EXCELLENT – wybitna.

Odmiana botaniczna Blue Mountain należy do najszlachetniejszych gatunków kawy. Uprawa tej odmiany kawowca wymaga wyjątkowych warunków klimatyczno - glebowych. Tylko w trzech miejscach na świecie ten elitarny szczep rodzi doskonałą kawę. Są to Jamajka, Kamerun i Papua Nowa Gwinea.

Blue Mountain swą sławę zawdzięcza uprawom na Jamajce, ale plantatorzy z Kamerunu, z prowincji SANTA, wykorzystali specyficzne warunki klimatyczno-glebowe swoich ziem do uprawy słynnej na cały świat odmiany kawy.

Dziś plantatorzy z małych lokalnych kooperatyw kultywują tradycyjny, naturalny sposób uprawy, a dodatkowo połączyli go z najnowszymi osiągnięciami w procesie przerobu ziarna: owoce poddają procesowi zwanemu „pulped natural”, który jest połączeniem dwóch metod obróbki kawy surowej „suchej” i „mokrej”. Efektem jest niezwykły smak i kawa określana jako miodowa.